Kolovoz 17, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

NACIONALNI PLAN SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA: RADAR projekt - Program Transnacionalne suradnje Dunav

U lipnju 2018. započela je trogodišnja implementacija projekta RADAR (Risk Assessment on Danube Area Roads) u sklopu Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav.

 

Cilj projekta RADAR je smanjenje rizika nastanka prometnih nesreća kroz poboljšanje cestovne infrastrukture, koji se nastoji ostvariti kroz brojne projektne aktivnosti kojima se nastoji pomoći nadležnim institucijama zemalja Dunavske regije da identificiraju i smanje rizik na svojoj cestovnoj mreži.

 

Projekt je implementiran u više od deset zemalja Dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Moldavija i dr.). U sklopu projekta RADAR osnovana je transnacionalna ekspertna skupina koja je na temu, koja se odnosi na sigurnost cestovnog prometa, raspravljala o brojnim problemima, rješenjima i najnovijim spoznajama u svrhu poboljšanja cestovne sigurnosti.

 

Transnacionalna skupina izradila je izvješća sukladno tematskim područjima temeljem kojih je izrađena prva regionalna Strategija za poboljšanje cestovne infrastrukture na području Dunavske regije te akcijski planovi za njezinu implementaciju, specifično izrađeni prema potrebama i prilikama svake države Dunavske regije koja je sudjelovala u njezinu donošenju.

 

Dokument Strategija za poboljšanje cestovne infrastrukture na području Dunavske regije, nastao u sklopu implementacije projekta RADAR, sadrži viziju, ciljeve i načine za postizanje poboljšanja sigurnosti cestovne infrastrukture te obrađuje ključna tematska područja koja se odnose na sigurnost cestovne infrastrukture. Dokument je nastao transnacionalnom suradnjom i uključuje podatke koji se odnose na više od deset zemalja Dunavske regije, kao i saznanja koja su akumulirana tijekom raznih aktivnosti implementacije projekta (treninzi za ključne dionike sigurnosti cestovnog prometa u devet zemalja regije, provedeni pilot projekti i sl.), te koristi aktualne podatke i upozorava na važnost podizanja nacionalnog institucionalnog kapaciteta donositelja odluka.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Lipanj 2022 11:35