Lipanj 27, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dana 15. lipnja 2022. godine, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Policijske postaje Đurđevac u suradnji s djelatnicima Auto-kluba Đurđevac (HAK-om) održali su preventivno-edukativnu akciju „Vidi i klikni“.

 

U lipnju 2018. započela je trogodišnja implementacija projekta RADAR (Risk Assessment on Danube Area Roads) u sklopu Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav.

 

U veljači 2020., na Trećoj globalnoj ministarskoj konferenciji sigurnosti prometa (Third Global Ministerial Conference on Road Safety: Achieving Global Goals 2030) u Stockholmu, potpisana je međunarodna Deklaracija o sigurnosti prometa.

 

Pregled vozila sastoji se od provjere parametara i oznaka bitnih za prepoznavanje vozila, te pregleda homologacijskih oznaka na opremi i dijelovima vozila.

 

Na današnji dan, 1906. godine, u Zagrebu je osnovan Prvi hrvatski automobilni klub.

Prilikom uvoza ili unosa pojedinačnog vozila, odnosno prije prve registracije u RH provodi se postupak utvrđivanja sukladnosti

 

NACIONALNI PLAN SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA: Ususret 12 dobrovoljnih globalnih ciljeva za sigurnost na cestama

 

Dana 18. svibnja 2022. god. od 11,00 do 12,00 sati, u mjestima Virje i Molve, u sklopu preventivnih aktivnosti Policijska postaja Đurđevac postavila je info-pult

 

Konferencija Sigurnost cestovnog prometa održat će se u organizaciji časopisa Zaštita i uz pokroviteljstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH 7. lipnja 2022. godine u Zagrebu, u hotelu Westin. 

 

Konferenciju održavamo kako bi ukazali na važnost preventivnih mjera te upozorili na opasnosti i posljedice upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa..., ali i ponudili odgovore kako prometnice učiniti sigurnijim.

U RH je upravo čovjek uzrok većine (čak 57 posto) teških prometnih nesreća. Brzina, alkohol i neoprezna vožnja te, naravno, kombinacije ovih triju čimbenika uzrok su najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama u razdoblju. U 2021. godini u Hrvatskoj je u prometu najviše osoba smrtno stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima.


Do sada potvrđeni predavači:

  • Miron Huljak, Ravnateljstvo policije, MUP: Sigurnost cestovnog prometa u RH - Izazovi

  • Željko Mršić, Visoka policijska škola: Efikasnost kazni i žalbenih postupaka kod prekoračenja brzine

  • Ivan Bilać, ECCOS inženjering: Sigurnost tunela i cestovne infrastrukture

  • Dražen Keresteny, Alarm automatika: Detekcija incidenata i anomalija u prometu na primjeru CEKOM projekta

  • Matija Mandić, KING ICT: Video analitički sustavi detekcije prometnih prekršaja

  • Tomislav Škreblin, Centar za vozila Hrvatske (CVH): Stanje voznog parka i utjecaj na sigurnost

  • Branko Šimara, Udruga profesionalnih vatrogasaca: Obveze i odgovornost službenika za sigurnost tunela

  • Saša Deković, INsig2: Forenzika vozila

  • Mišo Mudrić, Pravni fakultet u Zagrebu: UN-ova Uredba 157 i novine u njemačkom i francuskom zakonodavstvu: Regulacija samovozećih sustava

  • Kristian Družeta: Uloga gradskih prometnih redara

 

Stručne teme koje konferencija "Sigurnost cestovnog prometa" obrađuje su: Zakon o sigurnosti prometa na cestama - izmjene i dopune; Što nam donosi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine; Nove tehnologije za sigurnije ceste i cestovnu infrastrukturu; Videonadzor i kamere na prometnicama; Osiguranje motornih vozila; Stanje voznog parka u Hrvatskoj; te Budućnosti automobilske industrije

Osim stručnih izlaganja, na Konferenciji će se, kroz panel rasprave, razmotriti stanje regulative, operative, normi i dostupnih tehnologija.

Prijavnicu za sudjelovanje na konferenciji možete preuzeti OVDJE.

 

Predstavljen Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se definiraju nove kategorije vozila, a uvedene su i izmjene koje se odnose na obvezu nošenja zaštitne kacige.

 

Stranica 1 od 25