Kolovoz 17, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Danas je Svjetski dan pješaka, najugroženije skupine sudionika u prometu

Svjetski dan pješaka je međunarodno priznati datum koji se diljem svijeta slavi i obilježava 5. listopada. Osnovni cilj mu je javnost i građane u nekoj sredini upozoriti na važnost kretanja, odnosno pješačenja, za zdravlje ljudskog organizma.

 

Pješačenjem se umanjuju prometne gužve, manje je vozila na ulicama što istodobno znači i manju količinu ispušnih plinova koji dospijevaju u atmosferu, čime se smanjuje zagađenje zraka i usporava globalno zagrijavanje planeta Zemlje. Stoga, moramo se kretati da bi bili zdravi!

 

Isto tako, zbog loših navika i načina života sve se češće pojavljuju bolesti tzv. Novog doba, a to su pretilost, stres, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Zanimljiva je činjenica da je najbolji lijek za sve ove četiri bolesti upravo kretanje.

 

Nordijsko hodanje

 

Kineziolozi posebno naglašavaju pozitivne učinke nordijskog hodanja, koje utječe na bolju pokretljivost, na stvaranje mišićne mase, na bolji rad srca, krvožilnog sustava i pluća, smanjuje bol u leđima, utječe na raspoloženje i podiže samopouzdanje. Nordijsko hodanje je posebno pogodno za osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, dijabetes te probleme sa srcem. Jednako tako je primjereno za sve zdrave osobe koje žele očuvati zdravlje i preduhitriti razne bolesti.

 

Nordijsko hodanje idealna je aktivnost jer uključuje 90% mišića, a korištenje štapova raspoređuje težinu tijela na četiri točke, što subjektino smanjuje osjećaj naprezanja i omogućuje dulje trajanje.

 

Znate li da 30 minuta hodanja poboljšava organizam?

 

smanjuje rizik od srčanih oboljenja i srčanog udara,snižava krvni tlak,smanjuje visoki kolesterol i poboljšava stanje lipida u krvi,smanjuje masnoću u krvi,poboljšava mentalno zdravlje,poboljšava gustoću kostiju što sprječava osteoporozu,smanjuje rizik od raka debelog crijeva,smanjuje rizik od dijabetesa,kontrolira tjelesnu težinu,pomaže kod osteoartritisa,pomaže kod koordinacije pokreta i unapređuje fleksibilnost iusporava proces starenja organizma.

Dodajte tomu još i crnu statistiku da se nekim oblikom rekreacije bavi tek 3 do pet posto stanovništa u Hrvatskoj pa razmislite o načinu života koji vodite. Iskoristite Svjetski dan pješaka kao prvi kora (doslovno) ka boljem zdravlju i rekreaciji koja čuva vaše zdravlje, ali i um…